REISVERSLAGEN

Reisverslagen vanaf 22 februari

Vanaf 22 februari  kunt u de reisverslagen  van de deelnemers aan Kids for Capetown volgen via PolarSteps

10e dagverslag - 3 maart - geschreven door Philip, Nora, Janneke, Lucia en Chiara

Deze ochtend begon aardig hectisch voor sommige van ons, omdat de laatste dingen ingepakt moesten worden. Na een vlug ontbijt hebben we een 2 uur durende rit naar Cape point gehad. Halverwege de rit zijn we nog even gestopt om naar het uitzicht op Hout Bay te kijken.

Eenmaal aangekomen op cape point zijn we met frisse tegen zin een stijle berg opgelopen om op de top te komen bij de vuurtoren. En uiteindelijk was het uitzicht de klim waard.

Toen we weer beneden waren gingen een aantal van ons nog souvenirs kopen en gingen Paul, Nick, Judith, Maartje, Philip en Chiara alvast lopen om een duik te nemen in zee die enorm koud was. Na deze duik in de ijsbak zijn we weer aangesloten bij de rest en hebben we onze tocht naar Kaap Goede Hoop voortgezet. En geloof ons, deze toch fysiek en emotioneel heel zwaar!! Maar weer was het uitzicht weer alles waard.

Daarna gingen we met de bus richting (waar iedereen al de hele week naar uitkijkt) het pinguïn strand !!!!
Hier hebben we ook nog even lekker gezwommen en gechilld op het strand.

Eenmaal weer terug in het Hostel hebben we allemaal nog heel snel gedoucht en de koffers in de bus getild.

Nu zijn we bij het restaurant waar wij als hongerige kindjes zitten te wachten op het eten.

Nu deze dag voorbij is heeft iedereen heel veel zin om terug naar huis te gaan! (Behalve de vlucht)

Tot morgen weer in Nederland!!

9e dagverslag - 2 maart - geschreven door Nora en Julia

Vandaag was een interessante dag. Na het ontbijt gingen we naar een wijngaard en kregen allemaal heerlijk om 10 uur des morgens een lekker glaasje champagne. We waren allemaal super enthousiast voor de safari en gingen uitgeslapen en wel de jeep in. Daar zagen we verschillende dieren zoals zebras ,witte, gouden, zwarte springbokken, giraffen, gnoe’s, schildpadden, krokodillen etc.

Daarna werd er wijn geproefd en gekocht. Na de safari gingen we hamburgers in allemaal verschillende kleuren eten. Toen onze magen weer gevuld waren zijn we nog naar een prachtig strand geweest waar sommigen (de dappere) in de zee zijn gegaan.

Hierna hadden we nog een beetje tijd om ons klaar te maken voor het avondeten wat overigens heeeerlijk was.

We kijken uit naar kaap de goede hoop morgen.

8e dagverslag - 1 maart - geschreven door Chiara

Toen we vanochtend wakker werden gemaakt hadden we eigenlijk allemaal (incl. leiding) geen zin om weg te gaan.

Toen we eenmaal ontbeten hadden en moed hadden verzameld zijn we de bus in gegaan en heeft onze nieuwe chauffeur Serge ons naar de kerk gebracht.

Na de kerkdienst (van bijna 2 uur) hebben we geluncht en activiteiten gedaan met een aantal jongeren van de kerk.

Na alle activiteiten zijn we rond half 5 weer aangekomen in het hostel waar we nog lekker even gingen chillen (en sommige van ons slapen) omdat iedereen best wel moe was/is.

Na het eten hebben we nog een dag bespreking gedaan en nu gaan velen van ons al naar bed, zodat we er morgen weer tegen aan kunnen !

7e dagverslag - 29 februari - geschreven door Melissa en Meroshany


Van ochtend mochten we lekker wat langer slapen dan de afgelopen dagen, na een lekker ontbijt te hebben gegeten gingen we naar de kade van Kaapstad. Daar hebben we de boot gepakt naar robben eiland, we hadden gehoopt buiten te kunnen staan op de boot naar dat mocht niet… Op robben eiland aangekomen gingen we met een bus naar de gevangenis waar Nelson Mandela vast gezeten heeft, daar was een oud gevangenen die ons een rondleiding gaf en veel verhalen vertelde.
We hebben met de bus nog een klein rondje over het eiland gereden waar we wat huisjes en kerken gezien hebben, er liepen ook pinguïns op het eiland die echt heel schattig waren!

Op de kade van Kaapstad is een speciaal stukje waar zeeleeuwen kunnen zonnen, je zag ze ook overal in het water rond zwemmen. De geur die van deze dieren afkwam was minder lekker om te ruiken, wel was het echt heel leuk en gaaf om te zien!

In de haven aan gekomen werden we door Neil begeleid over de kade naar een groot shopping center, er stond een heel groot reuzen rad een dat was het verzamel punt aan het einde van de dag. Daarna mocht iedereen gaan en staan waar hij/zij wilde, wel gingen we in groepjes zodat je goed op elkaar kon letten. Aangezien we vandaag geen lunch met elkaar aten kreeg ieder 50 rand, de ene groep ging naar de mac en de andere naar een supermarkt of iets. Bijna iedereen heeft veel souvenirs bekeken/gekocht om mee te nemen naar huis, een aantal zijn ook in kleding winkels geweest.

Na het winkelen was iedereen optijd bij het terras waar Paul al een flink deel van de dag zat, daar hebben we nog een drankje gedaan met zijn alle. Toen het tijd was om naar het restaurant te gaan zijn we via het reuzenrad gelopen om te controleren of iedereen er was, onderweg kwamen we nog een levend beeld tegen er werd geld neergelegd zodat er nog wat foto’s gemaakt konden worden.

Bij het restaurant aangekomen begin het met een drankje bestellen, we konden meteen kiezen of we vis of vlees wilde eten. Vooraf van het hoofd gerecht kregen we sla en een broodje met saus, dat was erg lekker om te eten. Toen kregen we het hoofd gerecht de meeste hadden vis, de vis werd lokaal gevangen de naam hiervan is “kingklip”. Dit was een erg lekkere vis, hierbij kregen we iets van frietjes. Het toetje was een cheesecake daarbij konden we eventueel koffie of thee bij bestellen, ook dit was erg lekker!

6e dagverslag - 28 februari - geschreven door Trijntje en Renilde

Na een stevig ontbijt met carrot cake, gingen we voor de laatste keer naar het kinderdagverblijf (Blooming Stars ECD Centre).
Enkele van ons gingen al met heimwee naar het kinderdagverblijf daar naar toe.
We maakte ons klaar voor het grote feest dat later de dag plaats zou vinden.
We kwamen aan met wederom een groot ontvangst, bestaand uit knuffels en springende kinderen.
Na de yell bleek uit dat de groep werd verdeeld onder de klassen, waarin ieder tweetal de klas ging helpen en versieren.
Ook was er een groep die broodjes, hotdogs en fruitsalade voorbereidde en rond liet brengen voor het feest.
Net voor het feest aanbrak, werd de nieuwe speelplaats helemaal uitgetest door de kids, ze vonden het geweldig.
Het feest begon met gezamenlijk gezang van alle klassen in één grote kring.
Vervolgens kwamen de klassen beurtelings langs met hun eigen act.
Aan het eind van het feest werd er nog door iedereen gedanst, gezongen en werden er zelfgemaakte werkjes van de kinderen uitgereikt.
Ook werd er gedanst door de docenten en als allerlaatst werd er afscheid genomen waaronder enkele emotioneel werden.
Iedereen kan er trots op terugkijken wat we de afgelopen week samen bereikt hebben en onze ervaringen met de kids.
Na het feest gingen we nog heel even langs het hostel om vervolgens gelijk naar ‘Green Market’ te gaan, en markt waar je allerlei spulletjes kan kopen die je niet zo snel in de winkel ziet staan.
Enkele kochten een of twee dingen, terwijl andere tot pakezel werden vermomd.
Het was interessant om kennis te maken met de Afrikaanse sport, het afdwingen van prijzen.
Bij het avondeten werden we ook met iets nieuws geconfronteerd, namelijk, het eten met handen, dat deden we door middel van een soort rijstpudding, dat te kneden en dat mixen met een bonenpasta.
Na het eten werden er nog certificaten uitgedeeld en nog meer knutselwerkjes van de kinderen. Voor sommige wederom een emotioneel moment.
Kortom, de dag bevatte rustige momenten, emotionele momenten en werd er kennis gemaakt met een compleet nieuwe cultuur sensatie. Kortom een top
dag , die vele van ons zouden blijven herinneren.

5e dagverslag - 27 februari - geschreven door Maartje en Naomi

Na een lekker ontbijtje met onder andere vandaag chocolate chip muffins en bacon gingen we weer opweg naar het town ship, vandaag was het een goede dag het was normale temperatuur met een verfrissend windje. Samen met een aantal jongeren hebben de veld werkers (leraressen die de leraressen onderwijzen) een aantal activiteiten ondernomen, met als thema familie.

Vandaag hebben we veel progressie gemaakt, zo hebben we met nieuwe verfkleuren alle toestellen af kunnen schilderen en hebben we het waterpark bijna af. Ook zijn de hout snippers aangekomen die we met veel passie heen en weer hebben vervoerd in kliko’s, binnen een half uur a 3 kwartier hebbem we deze hoop weg gewerkt.

Opnieuw is er een groep het town ship in geweest, waar philip een schapen kop vast mocht houden. Ook hebben jongeren weer mee mogen helpen in de klassen, met eigen inbreng. Op een geven moment verliet de lerares de klas en hebben Thomas, Philip en Ruben in hun beste Engels en Nederlands de kinderen alles uitlegd, dit is uitermate goed gelukt.

Ook nu was Nelson weer lekker bezig, met slechts 2 lijm bussen had hij de verwachting dat alle rubber stenen aan het einde van de dag geplakt zouden zijn… dit heeft uiteindelijk iets anders uitgepakt. De gehele groep heeft in het laatste half uurtje in een rap tempo alles zitten lijmen, waar hij wel blij mee was maar wij iets anders over dachten.

Al met al is deze dag goed verlopen, met het eind resultaat flink in zicht gaan we morgen lekker feest vieren met de kids.

4e dagverslag - 26 februari - geschreven door Nora en Lucia

Na een uitgebreid ontbijt met heerlijke muffins gingen we met Henry 2.0 naar het township waar Paul en Marloes al een keer aan een kinderdagverblijf hadden gewerkt. We zagen daar allemaal klappende en zingende kinder die een estafette spelletje speelden (waaronder ook valsspelende kinderen). Hierna gingen we weer lekker aan het werk.

Een nieuw project was het leggen van de rubberen stenen. Dit ging wat minder soepel, want meneer de tegellegger trok zijn eigen plan en bleef erg vaag. Er werd verder weer hard gezwoegd in de stoofpot en stenen geschilderd.

Na het middageten zijn er weer een paar het township in gegaan. Er stond een krot af te fikken vanwege brandend afval en wind.

Verder kwamen er allemaal dinosauriërs en leeuwen tot leven dankzij de leuke maskers van de familie Spijkman. Er werd namelijk veel geknutseld in de klassen waaronder dus maskers, armbandjes maar er werden ook bellen geblazen. In de stoofpot liepen de temperaturen hoog op, waardoor er de raarste quotes voorbij kwamen zetten:
Paul: met een paal tussen de benen, uitzicht op de bergen, wat fantastisch. Thomas: ik heb nog nooit zo lekker geboord. Nick: we worden hier levend gepaald.
Kortom het was een vrij productieve dag.

Nu gaan we weer lekker eten en hebben we veel zin in morgen. We kijken wel wat de avond brengt!

3e dagverslag - 25 februari - geschreven door Ruben en Julia

Toen vanochtend judith ons heel lief om 7.15 kwam wakker maken, hadden we allemaal iets meer last om ons bed uit te komen. toen we allemaal een beetje op gang waren gekomen had arthur om 8 uur al een uitgebreid ontbijtje voor ons klaarstaan, inclusief roerei, vissticks, bacon en versgebakken muffins. met een volle maag stapte we rond 8.45 weer in de bus bij henry. zoals altijd scheurde we als wegpiraten weer door kaapstad richting het kinderdagverblijf. elke dag zitten we allemaal weer verbaasd te kijken naar de grote hoeveelheid afval en glas langs de weg, waar de wilde dieren, zoals varkens en geiten doorheen lopen. toen we aankwamen bij het kinderdagverblijf werden we ontzettend enthousiast ontvangen en herkenden de kinderen ons al. na alle knuffels en high fives moesten we toch weer beginnen aan het werk, er was nog genoeg te doen! na de yell werden de taken verdeeld en gingen we weer in de hitte hard aan de slag. thomas en nick maakten het hek in de zogenaamde ‘stoofpot’ en daarnaast werden door paul, ruben, philip, lucia, renilde en janneke de palen in de grond gestampt met cement. de rest werd de verfploeg en hadden als missie om de nieuwe jungle gym te verven in zoveel mogelijk vrolijke kleurtjes. de temperatuur liep al snel op, waardoor we allemaal extra tevreden begonnen aan de lunch. met vernieuwde energie na de lekkere zelfgemaakte lunch ging we weer verder aan ons werk. we gingen steeds meer resultaat zien. door de hitte mochten we van ian al eerder stoppen, dus gingen we rond 14 uur snel in het hostel onze badkleding aantrekken en eindelijk richting het strand. door de warme dag hadden we allemaal zin om te zwemmen, maar toen we het ijskoude water voelde, waar het vriesvak van de albert heijn niks bij was, hadden sommige toch niet meer zo zin. toch gingen er een paar toch dapper zwemmen! na bet strand gingen we weer terug naar het hostel namen we helaas afscheid van onze trouwe chauffeur henry, dit toch wat minder trouw was omdat hij ons verliet voor een paar dagen fietsen met een stelletje duitsers. na een paar uurtjes relaxen in het zwembad bij het hostel kregen we een zelfgemaakt boboti van arthur met een toetje na van brownie en karamelijs. hierna bespraken we met iedereen de dag en kwam de vraag ‘wanneer we nou eindelijk een avondje uitgingen?!’. en hier zitten we dan met zn allen, lekker aan de cocktails (en frisdrank!!, geen zorgen ouders😉)om de leuke en zware werkdag af te sluiten. welterusten alvast en tot morgen!!

Dagverslag 2 - 24 februari -geschreven door Janneke en Chiara

Vandaag moesten we vroeg uit ons nest; om kwart over 7 klopte Marloes weer vriendelijk op de deur. Na een kort ontbijt (deze keer met een andere muffin!) Vertrokken wij fris en fruitig (en moe 😉) naar de supermarkt om broodjes, beleg en de nodige snacks te halen. Dankzij Henry kwamen we om half 10 scheurend aan bij het kinderdagverblijf. Aangekomen bij het kinderdagvervblijf was het eerst tijd voor een yell: zamonclé yeah (x4)!! Daarna zette Ian van de stichting ons hard aan het werk. Zwoegend in de hete zon (31 graden, jawel) hebben wij onder andere krijtborden gemaakt van boomstammen, palen in de grond geheid (“best oke”), afval opgeruimd, grind verplaatst en weggeharkt. Ook hebben sommigen van ons vandaag al met de kinderen gespeeld en zijn er een stuk of 6 een rondje wezen lopen met een lerares van het kinderdagverblijf door het township, wat heel indrukwekkend en confroterend was.

Door onze geweldige Marloes en Judith zijn we heel de dag goed voorzien van water en limonade ! Tussen de middag hebben we zelf gemaakte sandwiches gegeten. Tijdens deze maaltijd kwam Renilde met de vraag: zit ik nou of wip ik nou? (Zie foto) 😂 ook kwam Ruben er vandaag achter dat zonnebrand icm zand niet heel prettig is.

Na de lunch hebben we de spullen die we hadden meegenomen uit Nederland overhandigd aan de Principal van het dagverblijf die dit zelf gaat verdelen onder de teachers en kinderen. Hierna werd er weer hard geklust en zijn we rond ongeveer 15:00 weer terug gereden naar ons Hostel.

Hier hebben een aantal van ons gezwommen en een aqua gym les gehad van Nick.

Toen iedereen rond 18:00 klaar was voor vertrek gingen we naar een restaurant waar wij nu nog vol op aan het genieten zijn van heerlijk eten, djembe cursus en dansvoorstellingen.
Tijdens het eten kwam er een mevrouw langs die ons kwam schminken en zelfs Paul moest er aan geloven!!!

Verder zien we wel wat de avond brengt en hebben wij in iedergeval al heel veel zin in morgen!!

Dag Verslag 1 - 23 februari - Kaapstad

Na een lange vlucht van bijna 12 uur kwamen we rond half 11 eindelijk aan in kaapstad. Na een kort ritje in de bus kwamen we aan bij ons hostel de Green Elephant. Nog even snel het hostel verkennen een een drankje aan de bar voordat we naar bed gingen.

De volgende dag werden we uit bed geramd door Marloes. Enkele minuten later genoten we van een gevarieerd ontbijtje inclusief vers gebakken vissticks!! Onze chauffeur Henry stond al te popelen om ons richting de townships te rijden. Onderweg vertelde gids Yasmin ons over de townships en hoe het leven daar is. Aangekomen in de township bij de school waar we komende week gaan werken, werden we verwelkomd door de directrice van de school. Enkele leraren lieten ons de lokalen zien en gaven een spoedcursus Xhosa, dit is een van de talen die in Zuid-Afrika wordt gesproken. Na deze korte kennismaking liepen we door een paar straatjes, onder een hek door en kwamen we bij een warm, golfplaten schuurtje wat een kerk bleek te zijn. We kwamen binnen tijdens een vrolijk gezang begeleid door een elektrisch orgeltje. Na deze verwelkoming begon de predikant doormiddel van erg overtuigende dialogen met zijn preek. De predikant begon met een droge blouse maar naarmate de dienst vorderde werd deze door zijn heftige emoties doordrenkt met zweet. Achteraf kregen we een vriendelijke klamme hand van deze meneer en werden we vrolijk uitgezwaaid tijdens het slotlied.

Terug bij de school aangekomen werden we verrast met een lekkernij die volgens onze Duitse gids Yasmin erg veel leek op onze Nederlandse ‘Olliebollie’. Hier kregen we ook te horen wat er de komende week opnons te wachten staat.

Ondertussen was de wind gaan liggen waardoor de Cable Car bij de tafelberg weer gebruikt kon worden. Scheurend door de stad en bergen bracht Henry ons richting de Tafelberg. Boven aangekomen kregen we een korte rondleiding van Yasmin waarna we zelf de gelegenheid kregen uitgebreid foto’s te maken rn eventueel wat te drinken. Om 3 uur wakkerde de wind weer aan en werd iedereen vriendelijk verzocht zich weer richting de Cable Car te begeven. Toen we net stonden te wachten kwam Henry al weer aangescheurd en konden we terug naar het hostel. Na wat tijd om te relaxen, een boodschap bij de spar of een drankje te doen. Werd om 6 uur het eten geserveerd door onze gastheer Arthur, dit bleek een heerlijke couscous op de Afrikaanse manier bereid. Nick moest en zou nog wat baantjes trekken in het 50cm diepe zwembadje en heeft vervolgens nog een rat de stuipen op het lijf gejaagd. Na deze leuke eerste dag hebben we allemaal zin om morgen aan de slag te gaan in de townships.

Vertrek naar Zuid-Afrika - 22 februari

Het is zover! Zaterdagmorgen 22 februari zijn 14 jongeren en 4 man begeleiding vertrokken naar Kaapstad. De jongeren gaan een bijdrage leveren voor een van de kinderdagverblijven van de stichting Mzamomhle in een township van Kaapstad. Op woensdag 4 maart komen ze weer terug.

 

Schuiven naar boven